Friday, 1 January 2016

Tahun Baru : 1/365 days

Terasa banyak pulak yang nak ditulisnya. Mungkin sebab tahun baru. Pengaruh tengok kawan-kawan post ucapan, baru terfikir. Ohh dah masuk tahun baru.

Dah ada angka 1 kat belakang. Sedihnya, tak ada benda yang nak dibanggakan. Orang kata, nothing to proud of. Azam tahun baru? Lagi sedih sebab aku tak ingat pun apa azam tahun baru yang lepas, cuma ingat nak jadi lebih baik, nothing specific. Kalau lah ada pun mungkin daripada 10, 1 benda pun aku tak dapat realisasikan. Hambar.

Kalau dulu Sultan Muhammad Al-Fateh boleh jadi pemimpin seawal usia belasan tahun, mampu hafal Al-Quran seawal usia 6 tahun. Tapi aku masih merangkak-rangkak mengejar semua tu. Melawan arus nafsu yang ada dalam diri. Masih lagi terkapai-kapai mengurus diri dan kondisi walaupun tak mampu untuk berdiri sendiri. Bab belajar pun tahap kesungguhan boleh buang ke laut, perkara selain itu apatah lagi.

Mengimbas kembali memori setahun yang lalu, tiga semester ditempuh.
Suka duka tu tak payah cakap, jatuh bangun pun acap kali buat

Al-Quran. Berapa kali terfikir nak berhenti hafal? Belajar. Berapa kali dapat skor markah yang nak? Dan mati. Berapa kali fikir mati?
tak sedar. 'sentap pulak buat ayat cani'

Tahun ni berbekalkan azam baru, semangat baru. Nak jugak capai empat perkara ni.

1- Al-Quran
2- Study
3- Buku
4- Ibadah

Al Quran. Hope dapat capai muqarrar 8 juzuk tahun ni. Akhir semester ni pulak target nak dapat capai muaddal tinggi (berapa tu rahsia). Buku pulak nak habiskan 50 buku tahun ni. Ibadah, pun rahsia (secret. I do have my own target, inshaAllah )

Sape je yang boleh hidup tanpa target. Ibarat nya mereka hidup seperti orang takde matlamat. Walaupun bukan dalam bentuk tulisan macamni, dalam fikiran at least mesti ada sikit kan ? ----- Harapnya, mampu lah untuk aku realisasikan semua ni. Aku harap, at the end of 2016, dengan izin Allah, kalau aku ada nyawa lagi, aku mampu baca balik post ni dan boleh berbangga dengan diri sendiri. At least I do make something to realise my dreams.

Target ni semua aku susun ikut kepentingan dan masa. Bukan bermakna tak target benda lain, ada. cuma belum sampai masa untuk laksanakan lagi. So please jangan ada yang tanya soalan yang 'not for now' such as bila nak tunang, nak kahwin bagai. I'm doing the best I can do for now, and just leave everything to Allah. He knows best.

Malas nak pikir
Tahun baru semangat baru
Tahun lalu biarkan berlalu

So end of 2015
Let's begin with 2016

1/365 days. More days to accomplish.
With rain and storms sometimes but we still have more days to make it as beautiful as the rainbow.

Dan untukmu pelangi mohon hiasi indah
warna langitku.

No comments:

Post a Comment